Nieuw Vlaams regeerakkoord maakt lokale coalitievorming democratischer

Blankenberge, 10/10/2019 – Open Vld Blankenberge is alvast heel positief over de passages in het Vlaams regeerakkoord die betrekking hebben op de nieuwe regelgeving omtrent de lokale verkiezingen.

  • “De lijsttrekker van de grootste lijst krijgt na de verkiezingen 14 dagen het exclusief initiatiefrecht om een meerderheidscoalitie op de been te brengen.”
  • “De burgemeester wordt voortaan de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen van de grootste fractie van de coalitie. Daarnaast verdwijnt de lijststem.”

Deze passages staan letterlijk in het regeerakkoord dat Open Vld, CD&V én N-VA onlangs gesloten hebben en ondertussen werd goedgekeurd in het Vlaams Parlement. Niet alleen is de afschaffing van de lijststem een feit, maar zullen  het aantal voorkeurstemmen eveneens bepalend zijn om uit te maken wie de volgende burgemeester mag worden.

Gemeenteraadslid Björn Prasse: “Dit is zo goed als een rechtstreekse burgemeestersverkiezing en dergelijke hervormingen houden ook rekening met de wil van de meerderheid van de bevolking. Dit impliceert uiteraard meer democratie, en dat juichen de liberalen natuurlijk toe. Daarnaast zal ook de volgorde op de lijst niet langer doorslaggevend zijn en kunnen kandidaten dus op eigen kracht verkozen worden.”

Hiermee maken de beleidsmakers komaf met situaties die voor de bevolking als onrechtvaardig ervaren kunnen worden. Dit is een maatregel die  het geloof in de democratie moet herstellen en de kracht of het nut van een stem moet benadrukken.

Gemeenteraadslid Kathy Kamoen: “De grootste partij zal minstens twee weken de tijd krijgen om  een nieuwe meerderheid te smeden. Met Bart Somers als viceminister-president, tevens bevoegd voor Binnenlands Bestuur, zal deze nieuwe wetgeving ongetwijfeld op sluitende wijze georganiseerd worden.”