Politiek spel rond zwembad kost 4 jaar en minstens 5 miljoen (?!!) euro.

Met enige verbazing vernam onze fractie samen met de rest van de wereld dat er eindelijk een bouwvergunning afgeleverd zou zijn voor een nieuw stedelijk zwembad. Onze fractie is tevreden, maar ook verontwaardigd.

Open Vld is vooral opgelucht dat er eindelijk een nieuw en volwaardig zwembad komt dat voldoet aan alle hedendaagse normen. Het Noordzeebad heeft zijn verdienste gehad maar is al even aan vervanging toe. We zijn ook opgetogen te lezen dat er ruimte voorzien is voor een mattenzaal voor de gevechtsportclubs en er ook een multifunctionele sportzaal werd voorzien. Tot zover het goede nieuws.

Voorzitter Mitch De Geest: “Wie even met ons terug gaat in de tijd, zal echter snel begrijpen waarom wij ook erg verontwaardigd zijn. Het zwembad dossier was immers in 2017 al in een finale fase. Het dossier werd toen echter tegengehouden door onze voormalige coalitiepartner N-VA wegens ‘te duur’. Huidige burgemeester Dumery zei toen: ‘Een zwembad van 13 miljoen euro is niet wat de badstad nodig heeft.’ en ‘Dit werd al meermaals duidelijk gemaakt aan Open VLD.’ Het absolute plafond voor N-VA was toen €10 miljoen. Nu vernemen we via de pers dat de stad tussen de 17 en 19 miljoen over heeft voor het nieuwe ontwerp. Of bijna het dubbele van de 10 miljoen euro waarmee burgemeester Dumery toen iedereen op populistische wijze trachtte op te stoken tegen de toenmalige plannen voor het zwembad. Met een zogenaamde ‘lege stadskas’ een project neerzetten dat het dubbele zal gaan kosten van wat je de kiezer hebt wijsgemaakt dat het maximaal mag kosten… il faut le faire.”

Zou het kunnen dat de N-VA fractie, met het oog op de verkiezingen van 2018, een politiek spel startte dat de Blankenbergenaar veel tijd en veel geld gekost heeft?

Fractieleider Björn Prasse: “In 2017 lag een ontwerp klaar met een groot en een klein zwembad. Ontworpen op maat van de recreatieve zwemmer, de zwemclub en de waterpolo. Daarnaast was een tunnelglijbaan met aparte uitglijzone voor spelende jongeren maar ook een whirlpool, een ‘Dode Zee bad’, een zoutgrot en een stoombad voorzien. Een ontwerp met tribune, cafetaria, twee tatami’s in de mattenzaal en een multifunctionele dans- en sportzaal. Kostprijs toen? 12 miljoen euro. Want door het dossier in dat jaar in te dienen kon de stad op twee subsidies van elk zo’n half miljoen euro rekenen.”

Blankenberge besturen kan en moet anders. Eerst twee jaar meewerken aan een nieuw woonzorgcentrum om de plannen dan in de vuilnisbak te gooien. Wachten tot na de verkiezingen om ook de Eco-golf te torpederen. De realisatie van het zwembad in 2017 onmogelijk maken. Dat zijn al drie grote dossiers waarin N-VA jarenlang meerdere miljoenen belastinggeld laat pompen om ze dan vakkundig te kelderen en nu zelfs met een veel duurdere oplossing voor de dag te komen. Dit zal de Blankenbergse belastingbetaler opnieuw onnodig veel geld kosten. Besturen doe je vanuit het principe van de goede huisvader. Niet door op te gaan in puur partijpolitieke spelletjes. Dit mist elke zin voor verantwoordelijkheid. Onze fractie zal op de volgende gemeenteraad zeker en vast de nodige vragen omtrent dit dossier stellen. Deze manier van werken kost onze inwoners buitensporig veel geld en veel kostbare tijd.