Schepencollege boycot de Meiavond-optocht!

Traditioneel trekt op de vooravond van 1 mei in Blankenberge de Meiavondoptocht door de straten van de kuststad. De optocht is een organisatie van Open Vld en alle blauwe verenigingen in de stad, samen met de liberale vakbond en mutualiteit. De traditie startte kort na de tweede wereldoorlog en vindt sindsdien elk jaar precies op dezelfde datum plaats.

Het is dan ook met grote verbazing dat Open Vld van de N-VA-burgemeester moest vernemen dat het nieuwe bestuur precies op die avond een gemeenteraad inplande. Ze stelt hiermee de Open Vld gemeenteraadsleden voor de keuze om een traditie van 70 jaar stop te zetten, of afwezig te zijn op de gemeenteraad.

“Hier hoeft geen tekening bij gemaakt!” reageert de Open Vld fractie verbolgen. “Tot op vandaag werd nooit ofte nimmer een gemeenteraad voorzien aan de vooravond van een feestdag of in een verlengd weekend. Waarom nu dan wél, tegen beter weten in? Dit lijkt mij boycotten van een mooie Blankenbergse traditie.”

Open Vld maakte het schepencollege reeds in januari hierop attent, maar krijgt geen gehoor. Het was pas midden april dat, na meer dan 5 herinneringen, het college reageerde met de melding dat “het verplaatsen van de gemeenteraad niet in de planning paste”.  Dit lijkt ons een weinig constructieve manier van samenwerking.

Ook in Brugge vergadert de gemeenteraad gewoonlijk op de laatste dinsdag van de maand. Gezien 30 april aan de vooravond van een nationale feestdag is, werd unaniem overeengekomen deze een dag te vervroegen naar 29 april. Jammer vast te stellen dat dit in Blankenberge niet lukt…