Vrijetijdspas is maat voor niets

De door het stadsbestuur aangekondigde Vrijetijdspas, een ‘kortingskaart’ voor deelname aan cultuur-en sportactiviteiten, wordt door Open Vld stevig op de korrel genomen. De pas zorgt voor nodeloze administratieve rompslomp én de aangekondigde korting wordt tenietgedaan door eerdere tariefverhogingen.

Philip Konings (Open Vld): “Op het eerste zicht lijkt de Vrijetijdspas een mooi initiatief, maar bij nader inzien is er heel veel op aan te merken. Het stadsbestuur draait de cultuur- en sportliefhebber hiermee een rad voor ogen.”

De pas voorziet in 10% korting voor activiteiten die slechts enkele euro’s kosten. Open Vld stelt zich de vraag of kortingen van enkele centen het verschil zullen maken wat cultuurparticipatie betreft. De vrijetijdspas zal trouwens 10 euro kosten. Een inwoner zal dus bijvoorbeeld minstens 10 lezingen moeten bijwonen én betalen om pas daarna een miniem voordeel te genieten.

Cultuurabonnement afgeschaft

Bovendien wijst Open Vld erop dat het stadsbestuur tegelijkertijd de succesvolle formule van het cultuurabonnement afschafte. Dat het bestuur vorig jaar eerst de prijzen in de cultuur- en sportsector drastisch verhoogde, en nu een schamele kortingskaart introduceert, noemen de liberalen ronduit hypocriet.

Open Vld pleitte in de gemeenteraad voor simpele en duidelijke betaalbare tarieven voor sport- en cultuurdeelname. Voorzitter Mitch de Geest: “We willen dat de stad een transparante prijzenstructuur hanteert en onze inwoners geen rad voor de ogen draait met kortingen die er geen zijn.”