Call to action: Open Vld Blankenberge

We stellen vast dat er een ongeziene tweede golf van infecties met Covid19 ons land, maar stilaan ook onze stad treft. Elke burger moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen.

Covid19 discrimineert niet. Het gebruikt elk van ons om zich te verspreiden, zich te versterken en onze kwetsbare naasten tot slachtoffer te maken. Het legt echter wel een aantal discriminaties in onze samenleving pijnlijk bloot. De omstandigheden waarin we leven, zorgen er voor dat vele van onze stads- en landgenoten ongemeen hard getroffen worden.

  • Het vermijden van contacten buiten de veiligheid van onze huishoudens treft de alleenstaande harder.
  • Het vermijden van contacten binnen het socio-cultureel weefsel treft ons brede en rijke cultuur- en verenigingsleven dieper.
  • Het sluiten van bepaalde (delen van) sectoren maakt het ondernemers in die sectoren stilaan onmogelijk om te overleven.
  • De arbeider of arbeidster die, vaak in groep, fysiek nodig is op de werkvloer wordt meer blootgesteld aan de gevaren van dit virus dan de bediende die achter zijn/haar PC kan thuiswerken.
  • Wie niet in een veilige of gezonde thuissituatie opgroeit, wordt harder getroffen door dit gedwongen isolement dan zij die ruimte, rust en geen tekorten kennen.
  • Mensen in de zorgsector werken zich al maanden uit de naad om ons allen de best mogelijk zorg te bieden.

Een sterke burgerzin en ongeziene golf van solidariteit zijn 2 krachtige wapens bij het verslaan van dit virus. Elk van ons kan helpen om deze discriminaties een halt toe te roepen.

Zoek de randjes en de kantjes niet op. Ook niet als niemand meekijkt. Hou je aan de voorgeschreven maatregelen en help zo dit virus terug te dringen en te verslaan. Wees verantwoordelijk en help anderen waar je kan. Het zijn vaak kleine dingen die een wereld van verschil maken. Neem elke dag even de tijd voor een berichtje, een telefoongesprek of simpelweg een boodschap van ‘ik ben er voor je’. 

De raadsleden van Open Vld Blankenberge zullen proberen een klein steentje bij te dragen. Wij willen onze schouders ter beschikking stellen van zij die het iets minder gemakkelijk hebben. Elke sterke schouder kan dat voor iemand in zijn of haar omgeving doen. Onze fractie (en ons bestuur) zal alvast:

  1. Onze activiteiten waarbij we gewoonlijk fysiek samenkomen opschorten tot 2021. We vragen ook de gemeenteraad om dit te doen;
  2. Onze leden één voor één opbellen en vragen hoe het met hen gaat;
  3. Zo veel mogelijk lokale ondernemers contacteren om te polsen naar de economische en menselijke impact van het virus op hun zaak en hen te vragen naar mogelijke maatregelen of hulpmechanismes die we als lokale gemeenschap kunnen treffen om hen in de toekomst uit deze crisis te helpen;
  4. Een hoopgevend project uitwerken waarmee we de Blankenbergenaar met een knipoog  hoop en moed willen inspreken. Op deze manier willen we jullie allemaal motiveren om nu en in de komende maanden de harde en korte inspanning te leveren om zo snel mogelijk  terug met elkaar te kunnen genieten van het leven waaraan we zo gehecht zijn.

Vrijheid, economie, gezondheid en welzijn. Het zijn vier hoekstenen die voor elke mens centraal staan en die de samenleving in stand houden. Elk van deze hoekstenen staat momenteel onder druk. Laten we samen een boodschap van hoop en solidariteit uitdragen door  werkelijk al het nodige te doen om elkaar te helpen, elkaar te steunen en onze contacten zo veel mogelijk te beperken.  Enkel als één groot team krijgen we dit virus onder controle en kunnen we snel uitkijken naar de vele leuke momenten samen. #BlankenbergeHelpt #samenerdoor #staystrong #wezijnervoorje

Mitch De Geest – Voorzitter               

Björn Prasse – Fractieleider