Open Vld laat inwoners zélf straatnamen kiezen

De volgende jaren worden er in Blankenberge heel wat nieuwe straten aangelegd. Open Vld werkte de voorbije jaren aan de plannen voor nieuwe woonwijken en bijkomende bedrijvenzones. Het resultaat van ons werk zal binnenkort te zien zijn als de plannen in uitvoering komen en de wegenwerken starten.

Voor de nieuwe straten in de wijk de Lange Thuyn, in de bedrijvenzone ‘Tinterswege’ en aan de oostkant van de stad, zullen dus binnenkort geschikte straatnamen moeten worden bedacht. Open Vld pleit ervoor om de Blankenbergenaars zélf de straatnamen te laten kiezen. Via een online enquête kan iedere inwoners zijn eigen suggesties voor straatnamen gegeven. De lijst met voorstellen zal aan het stadsbestuur worden overgemaakt.

Inwoners kunnen ook aangeven welke bestaande straatnamen ze zouden willen wijzigen. Sommige straatnamen werden destijds met minder grote zorg gekozen, zijn historisch minder correct, of passen minder goed in het geheel. Wie van oordeel is dat een straat beter een andere naam zou krijgen kan een beargumenteerd voorstel indienen.

Straatnamen worden in de regel gekozen door een gemeentebestuur. Inwoners krijgen slechts beperkte inspraak. Open Vld Blankenberge wil radicaal breken met deze traditie en vraagt de inwoners van Blankenberge en Uitkerke naar hun mening. Aanleiding is het pleidooi van radiofiguur Sofie Lemaire om meer straten naar vrouwen te noemen. Vandaag heeft ook in Blankenberge amper 7 procent van de straten die naar een persoon zijn vernoemd, een vrouwennaam. Door de inwoners de namen van straten te laten bepalen vermoedt Open Vld dat er een evenwichtiger verdeling zal komen.

Heb jij suggesties voor straatnamen? Laat het weten via de enquete.

Gemeenteraadslid Philip Konings (Open Vld) analyseerde de Blankenbergse straatnamen en kwam tot volgende resultaten. Een kleine 40% van de Blankenbergse straten zijn genoemd naar een persoon. Dit zijn historische figuren (14%), leden van het koningshuis (13%), kunstenaars (17%), politici (15%), nobelprijswinnaars (4%), bekende inwoners van Blankenberge en Uitkerke (slechts 37%). De overige 60% van de straten kregen een thematische naam verwijzend naar lokale toponiemen en plaatsen (36%), oorlog en vrede (20%), natuur, milieu en landschap (19%), landbouw (8%), visserij (8%), economie (5%), religie (2%), het koningshuis (2%), toerisme (1%), onderwijs (1%). Doorheen de hele geschiedenis van de stad veranderden 40 Blankenbergse straten (sommige zelf meermaals) van naam.

Officiële straatnamen werden pas in de negentiende eeuw ingevoerd. Vaak werden in de volksmond ontstane namen van straten toen de officiële naam. Meestal stonden de eerste straatnamen in verband met de functie ervan (Zeedijk), de ligging (Weststraat), een gebouw in de buurt (Kerkstraat), Iemand die er woonde (Bakkerstraat), een richting waar de straat naartoe leidt (Brugse Steenweg), kenmerken ervan (Steenstraat), … In de tweede helft van de negentiende eeuw kwam het vernoemen van bekende personen in straatnamen in zwang (Albert Ruzettelaan). Toen in de twintigste eeuw hele nieuwe wijken tegelijk werden gebouwd, bedacht men bepaalde thema’s per wijk (frontwijk).