Stad degradeert 750 jaar geschiedenis tot stripalbum

Wathebben Suske en Wiske in hemelsnaam met Blankenberge te maken? Toch kiest hetstadsbestuur ervoor om de viering van 750 jaar Blankenberge te koppelen aantwee stripfiguren en ondergeschikt te maken aan een commercieel initiatief vaneen Antwerpse uitgeverij. De viering van de lange en fascinerende geschiedenisvan Blankenberge wordt zo gereduceerd tot een weinig inspirerend lokaal eventen mist daarom ook enige ambitie om onze badstad verder te promoten.

VolgensOpen Vld had de viering een prestigieus en internationaal karakter moetenkrijgen en had Blankenberge ermee op de kaart gezet moeten worden als modernetrendy badstad met een geschiedenis die teruggaat tot de dertiende eeuw. OpenVld noemt deze non-viering dan ook een gemiste kans van formaat.

GemeenteraadslidPhilip Konings (Open Vld): “Het is erg pijnlijk dat het stadsbestuur zolichtzinnig omgaat met de waardevolle geschiedenis van onze stad. Men had vande 750ste verjaardag een promotionele hefboom kunnen maken en aan debuitenwereld tonen dat onze stad zoveel meer te bieden heeft dan louter stranden vertier. Deze viering was de uitgelezen kans om Blankenberge te presenterenals een historische stad met een interessante en soms vergeten geschiedenis.”

Nochtanslag het draaiboek klaar. Open Vld werkte de voorbije jaren al aan een plan omde kuststad in 2020 een heel jaar lang op een grootse manier in de kijker tezetten met evenementen die de waardevolle geschiedenis van Blankenberge totleven zouden brengen. Bezoekers zouden geprikkeld worden om het verleden vanBlankenberge te komen ontdekken.

Erzou gewerkt worden rond items als de Spaanse Armada (die in 1588 voor onze kustlag), de 19de eeuwse kunstenaarskolonie (de namen van de zeedijkhellingen zijnnaar de schrijvers genoemd), het bezoek van Napoleon aan Blankenberge, PietHein (die in 1629 gedood werd voor de kust van Blankenberge), het Spaans Fort(dat in Engelse diplomatieke correspondentie als bijzonder indrukwekkend werdbeschreven), de rol die Blankenberge speelde tijdens de Opstand in de 16de en17de eeuw, gravin Margareta van Constantinopel die ons stadsrechten toekende ennog veel meer historische gebeurtenissen die het karakter van Blankenbergehebben vormgegeven. Er was een buitenexpo voorzien met referentie naarhistorische locaties in de stad. Een grote binnenexpo zou bezoekers over eentijdslijn meenemen door de geschiedenis. Alle klassieke evenementen(Bel’Lumière, havenfeesten, zomerlicht, paravangfeesten, bloemencorso, …)zouden een speciale verjaardagseditie krijgen. Tijdens multimedia-events zouhet verleden geëvoceerd worden bij historische monumenten als dezeedijktrappen. Er was tevens een overzichtsboek gepland. Een belevingsparcoursdoorheen de stad langsheen 750 objecten zou bezoekers onderdompelen in degeschiedenis. Kortom, Open Vld zou alle registers hebben opengetrokken om debezoekers op een indrukwekkende manier kennis te laten maken met deBlankenbergse geschiedenis.

Ditalles wordt door het huidig stadsbestuur echter gedegradeerd tot eensamenwerking met een Antwerpse uitgeverij die het 75-jarig bestaan van haarstrip in de kijker wil zetten. De stad betaalt de uitgeverij voor datcommercieel initiatief maar liefst 167.000,- euro! Open Vld voorzitter Mitch DeGeest: “Het stadsbestuur maakt de viering van 750 jaar Blankenbergeondergeschikt aan de 75ste verjaardag van een stripalbum. Dit is de wereld opzijn kop zetten! Blankenberge verdient meer dan een stripverhaal, watinfozuilen en een mini-expo om haar 750ste verjaardag te vieren.''