Extreemrechtse optocht in Coronatijden. Burgemeester laat betijen.

Fractieleider Björn Prasse: “Tot onze grote consternatie kregen wij omstreeks 14u zondagmiddag jl. de eerste signalen van enkele verbolgen burgers. Een samenscholing van extreemrechts op het  stationsplein van onze stad zorgde, terecht en om verschillende redenen, voor nogal wat verontwaardiging. Op de politieraad gisteren werd onze consternatie gedeeld door Sp.a Blankenberge en bevestigde de korpschef dat men (kort) voordien wel degelijk wist dat een bijeenkomst van extreemrechtse figuren -die zelfs door de staatsveiligheid gevolgd worden- in Blankenberge zou plaatsvinden.”

Een kleine 200 man begon (zichtbaar met Vlaams Belang merchandising en allerhande Vlaamse symbolen op zich) aan een politieke optocht door Blankenberge en ook langs de plek van de feiten van deze zomer. Later werd dit ook aan de hand van beelden in de krant en op de facebookpagina van lokale VB-mandatarissen bevestigd.

De bedoeling van de ‘protestmars’ was gelijkaardig aan deze die eerder (in augustus) in Oostende had plaatsgevonden. Daar werden toen weerzinwekkende slogans gescandeerd. Opvallend is wel dat aanvullend op dit thema de aanwezige Vlaams Belang mandatarissen (die nadien de aanwezigen bedankten voor hun opkomst) dit meteen koppelen aan het thema #NietMijnRegering. Dat onze fractie het inhoudelijk fundamenteel oneens is met de boodschap die men daar wil brengen, zou u niet mogen verbazen. Maar dat dit nu te midden van een tweede en mogelijks nóg zwaardere corona-golf organiseren gaat ons petje te boven. Zeker als je weet dat onze inwoners zelfs niet met hun eigen gezin mogen gaan winkelen als dat gezin meer dan 4 personen telt!

Toch heeft de burgemeester, na overleg met de politie op dat moment beslist om deze manifestatie te laten plaatsvinden. Hierdoor plaatst ze de boodschap die daar gebracht werd boven de volksgezondheid en plaatst ze de rechten van de manifestanten ook boven de rechten van haar eigen inwoners. En dit tegen de besluiten van de hogere overheden in.

Daarnaast is vast te stellen dat notoire N-VA militanten, en zelfs gemeenteraadsleden, op sociale media deze manifestatie denken te moeten verdedigen, vergoelijken en liken. Een manifestatie waarvan de korpschef duidelijk zegt dat deze door extreemrechts georganiseerd werd, waaronder figuren die door de federale politie en de staatsveiligheid gevolgd worden en dat allemaal temidden een nieuwe levensbedreigende golf van het Covid-19 virus. Goedkeuren.

Raadslid Björn Prasse: “Wij hadden gehoopt dat deelnemers aan zo’n bijeenkomst niet meer rechten krijgen dan individuele inwoners. Wij hadden gehoopt dat politici niet meer mogen dan burgers en corona-maatregelen ook zouden naleven!”