Innovatieve erfgoedbeleving in 5 interactieve wandelingen

Meer info over de app kan je hier vinden. Of zoek naar ‘ErfgoedApp’ in de Google Play of Apple App Store…

Op zoek naar de video’s die we maakten? Alle afleveringen vind je hier!

Blankenberge bestaat in 2020 officieel 750 jaar. In 1270 verleende gravin Margareta van Konstantinopel namelijk stadsrechten aan Blankenberge. Het toenmalige vissersdorp kreeg de titel ‘Stede ende Porte’ en kon zich voortaan ‘stad’ noemen. Om dit te vieren ontwikkelden Willemsfonds en Open Vld Blankenberge ‘Signs of Time’, een virtuele ontdekkingstocht door de lange en fascinerende geschiedenis van de stad.

Met het initiatief ‘Signs of Time’ tonen de initiatiefnemers hun ambitie om Blankenberge te promoten en op de kaart te zetten als moderne badstad met een geschiedenis die teruggaat tot de dertiende eeuw. Ze laten zien dat de kuststad zoveel meer te bieden heeft dan louter strand en vertier.

Philip Konings (Open Vld gemeenteraadslid en gewezen Cultuur- en Toerismeschepen): “We prikkelen bezoekers én inwoners om het verleden van Blankenberge te komen ontdekken. De hedendaagse toerist zoekt immers meerwaarde en wil zijn vakantiebestemming actief beleven en ontdekken.”

Met ‘Signs of Time’ spelen Willemsfonds en Open Vld optimaal in op deze nieuwste tendens. ‘Signs of Time’ bundelt en ontsluit unieke erfgoedlocaties in Blankenberge. Via 5 wandelingen en 60 erfgoedlocaties ontdek je meer dan 750 jaren geschiedenis. Ga met je smartphone of tablet op zoek naar ongekende erfgoedplekjes. Luister ter plekke naar verrassende verhalen. Laat je op sleeptouw nemen door het verleden van de kuststad.

‘Signs of Time’ moet volgens Philip Konings een promotionele hefboom worden die de vraag naar échte gidsbeurten moet stimuleren: “Door zelf met de app op verkenning te gaan zullen bezoekers ongetwijfeld zin krijgen om méér te ontdekken en een échte gidsbeurt te boeken. De stadsgidsenvereniging toonde zich al enthousiast over het initiatief en lokale handelaars worden mee betrokken in de promotiecampagne.”

‘Signs of Time’ is gebaseerd op de modernste technologie waarbij multimediale informatie op basis van gps-locatie aan bezoekers wordt aangeboden via de ErfgoedApp. Tijdens de wandeling ontvangen bezoekers op hun smartphone of tablet geluids- en tekstfragmenten, filmpjes, foto’s, enz. Bovendien gebeurt dit à la carte volgens de keuze van de bezoeker zelf, die niet verplicht wordt om alles te bekijken, te lezen en te beluisteren. Interactieve tools en augmented reality maken de erfgoedbeleving compleet.

Met dit vernieuwende initiatief ‘Signs of Time’ spelen Willemsfonds en Open Vld volop in op de actuele vraag naar het voorzien van zinvolle vrijetijdsinvulling in tijden van Covid19-beperkingen.

Vakantie in eigen land en streek promoten, veronderstelt dat lokale overheden ook een aanbod creëren. In Blankenberge bieden Willemsfonds en Open Vld met dit initiatief een opvallende aanvulling op het officiële aanbod van de stad. De initiatiefnemers reiken de hand naar het stadsbestuur om ‘Signs of Time’ mee op te nemen in de communicatiekanalen van de stad én ze nodigen zowel het stadsbestuur als erfgoedverenigingen uit om mee te werken aan de verdere ontwikkeling van de Blankenbergse erfgoedapp.