Liberalen organiseren voor het eerst zeepkistenrace

Op zaterdag 10 september krijgt Blankenberge er een nieuw evenement bij. De Liberale Zelfstandigen en Jong VLD Blankenberge slaan de handen in elkaar voor de eerste editie van een zeepkistenrace. Organisatoren Guy De Coninck en Thibau Haerinck willen van dit initiatief een jaarlijkse blijver maken tijdens het eerste weekend na Uitkerke Kermis. “In de toekomst zullen we dan misschien bekijken om ook een editie op het water te houden ter hoogte van de haven.”

Het was aanvankelijk de bedoeling om de race in september 2020 te organiseren maar Covid-19 gooide toen roet in het eten. Ondertussen zijn er al meer dan 20 inschrijvingen waaronder ook een kandidaat Prins Carnaval en restaurant Ten Doele. De zeepkist mag maximum 1,5 meter breed, 3 meter lang en 2 meter hoog zijn. “We hebben al een uitzondering gemaakt voor een ontwerp van 2m87 hoog zolang de veiligheid maar gegarandeerd blijft. In de kist mogen maximum 4 mensen plaatsnemen en een helm dragen is verplicht. Iedereen mag deelnemen vanaf 8 jaar maar kinderen tot en met 11 jaar mogen niet alleen racen. Voor minderjarigen blijven de ouders eindverantwoordelijke.”

De start wordt gegeven aan de Leopoldhelling die voor de gelegenheid 3 meter hoger en 6,5 meter langer gemaakt wordt met een hellingsgraad van 30%. Het parcours dat afgezet wordt met strobalen loopt via de Leopoldstraat en een stuk van de Franchommelaan.

Er komt ook een podium, een muziekinstallatie en een viptent om het evenement nog aantrekkelijker te maken. Blankenbergenaar Dirk Decoster neemt de presentatie voor zijn rekening. “Ik kijk er echt naar uit want dit is een fantastisch initiatief. Ik zal op een ludieke manier uitleg geven over het ontwerp van de zeepkist en de deelnemers.”

Wie nog wil deelnemen, kan zich inschrijven via guydeconinck@telenet.be of thibau.haerinck@hotmail.be.

Foto: Benny Proot
Bron: Het Laatste Nieuws