Stad degradeert 750 jaar geschiedenis tot stripalbum

Wat hebben Suske en Wiske in hemelsnaam met Blankenberge te maken? Toch kiest het stadsbestuur ervoor om de viering van 750 jaar Blankenberge te koppelen aan twee stripfiguren en ondergeschikt te maken aan een commercieel initiatief van een Antwerpse uitgeverij. De viering van de lange en fascinerende geschiedenis van Blankenberge wordt zo gereduceerd tot een weinig inspirerend lokaal event en mist daarom ook enige ambitie om onze badstad verder te promoten.

Volgens Open Vld had de viering een prestigieus en internationaal karakter moeten krijgen en had Blankenberge ermee op de kaart gezet moeten worden als moderne trendy badstad met een geschiedenis die teruggaat tot de dertiende eeuw. Open Vld noemt deze non-viering dan ook een gemiste kans van formaat.

Gemeenteraadslid Philip Konings (Open Vld): “Het is erg pijnlijk dat het stadsbestuur zo lichtzinnig omgaat met de waardevolle geschiedenis van onze stad. Men had van de 750ste verjaardag een promotionele hefboom kunnen maken en aan de buitenwereld tonen dat onze stad zoveel meer te bieden heeft dan louter strand en vertier. Deze viering was de uitgelezen kans om Blankenberge te presenteren als een historische stad met een interessante en soms vergeten geschiedenis.”

Nochtans lag het draaiboek klaar. Open Vld werkte de voorbije jaren al aan een plan om de kuststad in 2020 een heel jaar lang op een grootse manier in de kijker te zetten met evenementen die de waardevolle geschiedenis van Blankenberge tot leven zouden brengen. Bezoekers zouden geprikkeld worden om het verleden van Blankenberge te komen ontdekken.

Er zou gewerkt worden rond items als de Spaanse Armada (die in 1588 voor onze kust lag), de 19de eeuwse kunstenaarskolonie (de namen van de zeedijkhellingen zijn naar de schrijvers genoemd), het bezoek van Napoleon aan Blankenberge, Piet Hein (die in 1629 gedood werd voor de kust van Blankenberge), het Spaans Fort (dat in Engelse diplomatieke correspondentie als bijzonder indrukwekkend werd beschreven), de rol die Blankenberge speelde tijdens de Opstand in de 16de en 17de eeuw, gravin Margareta van Constantinopel die ons stadsrechten toekende en nog veel meer historische gebeurtenissen die het karakter van Blankenberge hebben vormgegeven. Er was een buitenexpo voorzien met referentie naar historische locaties in de stad. Een grote binnenexpo zou bezoekers over een tijdslijn meenemen door de geschiedenis. Alle klassieke evenementen (Bel’Lumière, havenfeesten, zomerlicht, paravangfeesten, bloemencorso, …) zouden een speciale verjaardagseditie krijgen. Tijdens multimedia-events zou het verleden geëvoceerd worden bij historische monumenten als de zeedijktrappen. Er was tevens een overzichtsboek gepland. Een belevingsparcours doorheen de stad langsheen 750 objecten zou bezoekers onderdompelen in de geschiedenis. Kortom, Open Vld zou alle registers hebben opengetrokken om de bezoekers op een indrukwekkende manier kennis te laten maken met de Blankenbergse geschiedenis.

Dit alles wordt door het huidig stadsbestuur echter gedegradeerd tot een samenwerking met een Antwerpse uitgeverij die het 75-jarig bestaan van haar strip in de kijker wil zetten. De stad betaalt de uitgeverij voor dat commercieel initiatief maar liefst 167.000,- euro! Open Vld voorzitter Mitch De Geest: “Het stadsbestuur maakt de viering van 750 jaar Blankenberge ondergeschikt aan de 75ste verjaardag van een stripalbum. Dit is de wereld op zijn kop zetten! Blankenberge verdient meer dan een stripverhaal, wat infozuilen en een mini-expo om haar 750ste verjaardag te vieren.”